Δραστηριότητες

Η περιοχή είναι ιδανική για ήρεμες διακοπές στη θάλασσα, δίνοντας την ευκαιρία για ποικίλες δραστηριότητες. Θρησκευτικό τουρισμό στις εκκλησίες και τα μοναστήρια της περιοχής. Γαστρονομικό τουρισμό σε ορεινούς οικισμούς με ιδιαίτερη οινοποιία. Παρακολούθηση πουλιών στον κοντινό υδροβιότοπο. Πεζοπορία και αναρρίχηση στον Όλυμπο, ράφτινγκ, κανό και καγιάκ στον Πηνειό. Διάσχιση φαραγγιού στον Κίσσαβο. Επισκέψεις σε γνωστούς προορισμούς όπως το κάστρο Πλαταμώνα, τα Μετέωρα, το Αρχαίο Δίον, τη Βεργίνα και πολλούς άλλους.

Canoeing (Δέλτα Πηνειού) rafting,kayking

Ο Πηνειός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Θεσσαλίας με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 200 χιλιόμετρα. Πηγάζει από την όμορφη Πίνδο, διασχίζει τη θεσσαλική πεδιάδα δημιουργώντας εντυπωσιακούς μαιάνδρους, διέρχεται την κοιλάδα των Τεμπών και χύνεται στο Αιγαίο Πέλαγος, αποτελωντας φυσικό όριο του Ολύμπου και του Κισσάβου. Εκεί παρατηρείται πλούσια ποκιλία τόσο σε χλωρίδα όσο και σε πανίδα. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδας, καθώς διαθέτει παραποτάμια δάση, πλούσια πανίδα και εκτεταμένες θίνες στο Δέλτα του. Ανήκει στο δίκτυο NATURA και έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους..
Ο Πηνειός, με τη γενικά ήρεμη ροή των νερών και το Δέλτα του, προσφέρεται για canoe kayak ακόμη κι αν είστε αρχάριοι ή έχετε παιδιά μικρής ηλικίας. Επιπλέον, στην παραλία του Στρίντζου μπορείτε να συνδυάσετε το canoe kayak με το άθλημα της τοξοβολίας, να κάνετε πικ νικ και βουτιές στο νερό όταν η θερμοκρασία το επιτρέπει!


Canyoning ή rapel (Φαράγγι Καλυψώ).

Η περιοχή του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου χαρακτηρίζεται από τις έντονες αντιθέσεις του. Από την μια οι όμορφες ακτές του και από την άλλη ο επιβλητικός του ορεινός όγκος, με τα πανέμορφα δάση και τις απόκρημνες χαράδρες και φαράγγια που κάνουν το τοπίο απλά μαγευτικό.
Τα δύο φαράγγια που δεσπόζουν στην περιοχή και τραβούν την προσοχή είναι το φαράγγι της ΚΑΛΥΨΩΣ και το φαράγγι του Πολυδενδρίου.
Τοπία, πραγματικά, απαράμιλλης ομορφιάς και σαγήνης, στα οποία διοργανώνονται υπαίθριες δραστηριότητες, χωρίς να αλλοιώνουν και να μεταβάλουν την αυθεντικότητα και φυσικότητα του τοπίου.
Φαράγγι Καλυψώς. Το μοναδικό αυτό φαράγγι βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Κόκκινου Νερού. Πλημμυρίζεται κυριολεκτικά από πράσινο, πάνω στις ανατολικές πλαγιές του Κισσάβου, με φόντο το καταγάλανο του Αιγαίου. Είναι ένα εκπληκτικής ομορφιάς φαράγγι με βαθιές πεντακάθαρες λίμνες. Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης.


ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΕΜΠΩΝ

Ο μύθος την θελει να ανοίγει από την τρίαινα του Ποσειδώνα. Μία κρεμαστή γέφυρα ενώνει τις όχθες του Πηνειού, δημιουργώντας έτσι το πέρασμα  για το προσκύνημα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και το λαγούμι που οδηγεί στο Αγίασμα του Ναού. Μπορείτε να επισκεφτείτε την Κοιλάδα Τεμπών με τις Πηγές της Δάφνης και της Αφροδίτης, το Περιβαλλοντολογικό κέντρο Δρυάς στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό των Τεμπών, τον αρχαιολογικό χώρο Ομολίου, το Ρωμαϊκό Λουτρό των Νερομύλων, τα περίφημα μοναστήρια του Όρους των Κελλίων και την Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου στο χωριό Στόμιο.


ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.918 μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων. Κάθε χρόνο χιλιάδες φυσιολάτρες επισκέπτονται τον Όλυμπο, για να θαυμάσουν από κοντά τη γοητεία της φύσης του και να χαρούν την περιήγηση στις πλαγιές του και την κατάκτηση των κορυφών του. Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που θέλουν να εξερευνήσουν τις ομορφιές του. Οι καλοκαιρινές αναβάσεις στο μυθικό βουνό των θεών αρχίζουν συνήθως από τις αρχές Ιουνίου και τελειώνουν στο τέλος του Σεπτέμβρη. Είναι η εποχή που τα καταφύγια κάτω από τις κορυφές είναι ανοικτά και ο καιρός επιτρέπει μια ανάβαση χωρίς τον εξοπλισμό χιονιού και την ορειβατική εμπειρία που απαιτεί ο χειμώνας.


ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ

Τα Αμπελάκια είναι  ένας από τους πιο όμορφους , ελληνικούς,ιστορικούς διατηρητέους οικισμούς  του νομού Λάρισας , χτισμένα στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Όσσα στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών. Το χωρίο φημίζεται για τα σπουδαία αρχοντικά του καθώς γνώρισε πολύ μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά το παρελθόν, χάρη στην επεξεργασία και την βαφή νημάτων με κόκκινο χρώμα που παρήγαγαν από την επεξεργασία του φυτού ριζάρι (ρουβία η βαφική). Τα Αμπελάκια ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Τεμπών ενώ στο παρελθόν αποτελούσαν έδρα της ομώνυμης κοινότητας.
Το αρχοντικό του Γεώργιου Μαύρου ή Σβαρτς είναι το πιο εντυπωσιακό από τα πολλά αρχοντικά σπίτια που υπάρχουν στα Αμπελάκια. Το κτίριο το 1965 αγοράστηκε από το δημόσιο και σήμερα είναι ανοικτό στο κοινό. Ο Γεώργιος Μάυρος ήταν ο πρόεδρος του συνεταιρισμού των Αμπελακιωτών. Οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί με τους οποίους εμπορευόταν του είχαν δώσει και το όνομα Σβαρτς με το οποίο έμεινε γνωστός. Ο Μαύρος κατασκεύασε στα Αμπελάκια ένα μεγάλο αρχοντικό το οποίο αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Το Αρχοντικό, που διατηρείται ακόμα και είναι επισκέψιμο είναι πέτρινο, τριώροφο, με τον πάνω όροφο να προεξέχει ελαφρά. Το κτίριο διαθέτει ξύλινη επένδυση και πλούσια διακόσμηση που περιλαμβάνει τοιχογραφίες, και ξυλόγλυπτά ταβάνια.


ΡΑΨΑΝΗ

Η Ραψάνη είναι ένα όμορφο χωριό το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων στους πρόποδες του Ολύμπου, κοντά στην κοιλάδα των Τεμπών. Η Ραψάνη είναι γνωστή για την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου, ενώ προσφέρει όμορφη θέα προς το Αιγαίο. Τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό, ακολουθώντας χωμάτινο δρόμο ο οποίος περνά μέσα από δάσος από Βελανιδιές, οδηγούμαστε στο εξωκλήσι των Αξίων Θεοδώρων, το οποίο ξεχωρίζει για τις τοιχογραφίες του και το φυσικό τοπίο που το περιβάλλει. Υπάρχει τρεχούμενο νερό και χώρος για πικ νικ.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο - πόλη της μεσοβυζαντινής περιόδου, (10ος μ.Χ αιώνας) και είναι κτισμένο νοτιανατολικά του Ολύμπου. Ο Πύργος του, που δεσπόζει πάνω στην εθνικό οδό, είναι ο πιο εντυπωσιακός ακρόπυργος που υπάρχει σε ελληνικό κάστρο.Το κάστρο βρίσκεται σε θέση στρατηγική που ελέγχει τη διάβαση της κοιλάδας των Τεμπών και το δρόμο Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Νότιας Ελλάδας.



ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ

Μία από τις πιο ξακουστές αρχαίες μακεδονικές πολιτείες. Βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, εκεί όπου σήμερα υπάρχει το ομώνυμο χωριό. Ο χρόνος της ίδρυσής του είναι άγνωστος προς το παρόν, ενώ το όνομά του αποδίδεται στο Δία. Ο Δίας ήταν και προστάτης θεός του Δίου. Κάθε χρόνο τελούνταν γιορτή προς τιμή του θεού, τα "Δία", με κέντρο το ναό του Δία, που ήταν χτισμένος στην πόλη.
Η ακμή της πόλης αρχίζει τον 5ο αι. π.Χ., όταν βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Αρχέλαος, που θεωρώντας το Δίον ως ιερή πόλη, συνδεμένη με τη μυθολογία του Ολύμπου, τη διάλεξε και την έκανε πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο στη Μακεδονία, αντίστοιχο με τους Δελφούς και την Ολυμπία. Χτίστηκαν ναοί, στάδιο, θέατρο, τοποθετήθηκαν αγάλματα. Κάθε χρόνο, στη γιορτή των "Δίων", οι Έλληνες διαγωνίζονταν στον αθλητισμό, στη μουσική, στη δραματική τέχνη. Ο βασιλιάς Φίλιππος διοργάνωσε αγώνες "Ολύμπια" τιμώντας τους θεούς.
Ο Μ. Αλέξανδρος, πριν ξεκινήσει για τη μεγάλη του εκστρατεία στην Ασία, τέλεσε μεγάλες θυσίες στο Δίον προς τιμή των θεών και των μουσών. Μετά την κατάλυση του Μακεδονικού κράτους από τους Ρωμαίους, τα μνημεία που λάμπρυναν το Δίον μεταφέρθηκαν στη Ρώμη.

Στα χριστιανικά χρόνια το Δίον έγινε επισκοπική έδρα. Το 14ο αι. Οι Τούρκοι εισβολείς το κατέστρεψαν και το λεηλάτησαν.
Οι ανασκαφές έφεραν στο φως αγάλματα, αγγεία, επιγραφές, κυρίως της ρωμαϊκής εποχής. Στον Αρχαιολογικό χώρο μπορεί να θαυμάσει κανείς ερείπια της αρχαίας πόλης με σπίτια, αούς, υδραγωγεία και το αρχαίο θέατρο του Δίου όπου το καλοκαίρι δίνονται παραστάσεις.Σημαντικά ευρήματα υπάρχουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.

ΜΕΤΕΩΡΑ

Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο ΄Ορος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο. Από τις ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνουμε ότι οι μονές των Μετεώρων ήταν στο σύνολό τους τριάντα. Από τις τριάντα αυτές μονές οι έξι λειτουργούν έως σήμερα και δέχονται πλήθος προσκυνητών. Υπάρχουν όμως και πολλά μικρότερα μοναστήρια εγκαταλελειμμένα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν ιδρυθεί στον 14ο αι.
Τον14ο αιώνα, ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, συγκροτεί το πρώτο οργανωμένο μοναστικό κοινόβιο με κανονισμούς και το οργάνωσε σύμφωνα με το τυπικό των οργανωμένων μονών του Αγίου Όρους.
Ονομάστηκαν Μετέωρα από τον Όσιο Μετεωρίτη Αθανάσιο της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου. Έκτοτε πάνω στους Ιερούς Βράχους ήρθαν και εγκαταστάθηκαν Μοναχοί και Μοναχές, οι οποίοι κοπιάζουν μέρα και νύχτα με εργασία, νηστεία, αγρυπνία, όχι μόνο για τη δική τους σωτηρία αλλά και για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων με πολύωρες προσευχές και παρακλήσεις.
Τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι σήμερα αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό.